Ceviche van kabeljauw

Ceviche is een van oorsprong Peruaans gerecht dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Ceviche bestaat uit rauwe vis gegaard in een mengsel van onder andere limoen, peper en knoflook (dit wordt tijgermelk genoemd). Het gerecht is vanwege de frisse zure (en pikante) smaak vooral in de zomer geliefd. Je kunt verschillende vissoorten gebruiken voor ceviche, maar voor dit recept kiezen wij voor kabeljauw. Het is belangrijk dat de vis vers is.

INGREDIËNTEN

  • 400 g verse kabeljauwhaasjes

  • 2 rode pepers

  • 4 limoenen

  • 3 cm verse gember

  • 2 tl kristalsuiker

  • 1 teentje knoflook

  • Handje verse koriander

  • 1 avocado

  • 1 rode ui

  • 2 tomaten

BEREIDING

Snijd de kabeljauw in blokjes van een centimeter en leg in een ondiepe schaal. Voor de marinade, de tijgermelk, voeg je het sap van de limoenen toe aan een kom. Halveer de rode peper, verwijder de zaadlijsten, snijd in dunne reepjes en voeg deze toe aan de kom. Rasp de gember en knoflook erboven en voeg de suiker toe met een snufje zeezout. Proef of de smaken zout, zuur en pikant in balans zijn.

Giet de marinade over de kabeljauw en laat het ongeveer 15 minuten garen, zodat alleen het oppervlak van de vis gaart en de binnenkant rauw blijft en dat is wat je wilt bij ceviche. De marineertijd van ceviche is afhankelijk van het soort vis dat je gebruikt en hoe (dun) je het hebt gesneden. 3 á 4 minuten kan voldoende zijn. Kabeljauw is echter een stevige vis en omdat we de vis in blokjes hebben gesneden, mag de vis langer in het zuur garen.

Snijd de fijne ui in ringen en de avocado en tomaten in blokjes en voeg op het eind toe aan de vis. Verdeel de ceviche over borden, garneer met verse grofgesneden koriander en serveer direct. Het gaat bij ceviche om de combinatie van verschillende smaken en texturen dus je kunt, naast verschillende vissoorten, ook experimenteren met bijvoorbeeld zoete aardappel, kappertjes, mango of meloen. Eet smakelijk!